Förstasidan
  Nyhetsarkiv  Medlemmar
  Diskografi
  Historia
  Ordlista
  Vem är vem?  Turné 2008/2009
  Bilder  Bli medlem
  Direktlänk  Reportage
  Försäljning
  Om MCS
  Crew
  FAQ
  Kontakta oss
  CIOM
  TMCC
  Copyright


Medlemmar


James Hetfield
Född: 3:e augusti 1963
Från: Los Angeles
Personligt: Gift, tre barn
Instrument: Sång, gitarr
Kännetecken: Blåa ögon, blond, 185 centimeter lång


När det kommer till att definera Metallica används oftast James Hetfield som en guide. Det är aldrig något skitsnack när det gäller James och inga problem då det gäller att nå upp till de skyhöga krav som ställs på honom. Exempelvis då han under Summer Sanitarium 2000 tour skadade ryggen i en olycka. James pressade in tre veckors fysisk ryggterapi på 4 dar för att åter kunna ställa sig på scen. När han under 2001 led av personliga problem tog han tag i detta och kom tillbaka i rampljuset starkare än någonsin. Det är precis denna styrka, orubbliga tillgivenhet, hängivenhet och gnista som gjort James en sån stor inspirationskälla för miljoner av fans över hela världen. Ironiskt nog! I Metallicas begynnelse var det nära att James röst inte blev Metallicas röst. James såg sig inte som en sångare utan ville endast vara gitarist. Olika line-ups testades, bl.a. med John Bush från Armored Saint på sång. Men detta visades sig inte vara en korrekt lösning, utan James fick plocka fram sin unika drivkraft och vilja för bandet och gjorde allt för att bli en bra frontman.

För att hitta rötterna till James tillgivenhet och vilja, måste vi gå tillbaka i tiden till hans barndom. Hans tuffa barndom la grunden för hans styrkor idag. James föddes den 3:e Augusti 1963 i Los Angeles. Hans familj levde under religionen Christian Science vilket spelade en stor roll i unge Hetfields liv och återspeglas oftast som en central punkt i dagens Metallica texter. James var 9 år gammal då han gick på sin första pianolektion, men ganska omgående hoppade han på sin äldre bror David´s trummor. Men till slut i hans tidiga tonår fick James fingrarna på en gitarr.
Med inspirationskällor som Black Sabbath, Led Zeppelin och Thin Lizzy, satte James upp målet att bli en rockstjärna. Hans första band hette Obsession. Bandet bestod av bröderna Veloz på bas och trummor, Jim Arnold på gitarr. Bandet spenderade mycket tid tillsammans i bröderna Veloz garage. När bröderna tappade intresset för bandet var det två kompisar som brukade hänga i replokalen som hoppade in i bandet. Det var Ron McGoveny och Dave Marrs. När James flyttade till Brea Olinda High School träffade han trummisen Jim Mulligan. De två jammade hårt, högt och frebilt under lunchtid och skrämmde bort alla andra gitarrister i närheten. Hugh Tanner var den enda som vågade sig kvar med sina Flying V gitarrer. Hugh jammade med James och Jim, bandet Phantom Lord var bildat. Under skoltiden hade bandet diverse basspelare innan James flyttade tillbaka till Downey. Tillbaka i Downey flyttade James in tillsammans med Ron McGovney i ett hus ägt av Ron´s föräldrar. Huset var stämplat som rivningsobjekt för den nya motorvägen, så detta var det perfekta stället att leva rövare i och spela metal. James övertalade Ron att satsa mer på basspelande. Phantom Lord lades ner och James tredje band skapades, Leather Charm. Skillnaden var den att James endast sjöng. Gitarren låg på hyllan. Hugh Tanner och Jim Mulligan från Phantom Lord intog sina vanliga positioner, trummor och gitarr. Leather Charm spelade egna låtar och covers, bl.a. Iron Maiden´s Remember Tomorrow. Bandet spelade på några fester och spelade in en demo innan bandet föll isär. Först lämnade Tanner bandet, (ersattes av Troy James), sedan gick Mulligan till ett mer progresivt, Rush-liknande band. Så utan trummis var Leather Charm tvungna att lägga handlingarna åt sidan. Det var Mulligan´s avhopp som fick James att börja leta efter en ny trummis. Man kan säga att det var Hugh Tanner som var ansvarig för James drastiska livsändring som ledde till James uppfyllande av hans barndomsdröm, att bli en rockstjärna. Hur? Enkelt.. Tanner presenterade James för Lars efter att James sökt en trummis via tidningen The Recycler. Resten är historia.


James har varit den som i huvudsak skriver texterna till Metallicas låtar. Detta ändrades under den drastiska perioden mellan Reload och St.Anger. (Se DVDn Some Kind of Monster). James är den som skapat mycket av bandets olika logotyper bl.a. Metallica, Scary Guy, Ninja Star, osv. När James inte ”jobbar” i Metallica gillar han diverse utomhus aktiviteter, exempelvis; jakt, snowboard, vattenskoter, rita, störa sina grannar med vapen och högljudda avgasrör från sin motorcykel ”The Saga”, titta på sina favoriter Oakland Raiders och gå på Hot-Rod´s uppvisningar. James samlar även på gamla gitarrer, speciellt årsmodell 1963. Att mecka med gamla bilar är också en av James hobbys. Hans favoritbilar är en ´55 års modell av en Chevy BelAir som han byggt och renoverat själv, samt en bil som fått namnet ”The Beast”. Det är en 4-hjulsdriven terrängbil (Blazer) som ska klara allt från jordbävning till kärnvapenkrig. Förutom allt detta trivs James att umgås med sin familj, frun Francesca och de tre barnen, Cali, Castor och Marcella.
Lars Ulrich
Född: 26:e december 1963
Från: Gentofte, Danmark
Personligt: Flickvän, tre barn
Instrument: Trummor
Kännetecken: Gröna ögon, brunt hår, 170 centimeter lång


När man ser eller hör något om Metallica är det alltid en och samma person som står i epicentrum, Lars Ulrich. Lars är med i allt från sångprocesser och bandets affärer. Detta har blivit ett kännetecken för Lars livsstil. Som liten såg Lars sin far driva en jazzklubb i Köpenhamn, Danmark, (Dexter Gordon är Lars gudfar) mellan turerna runt om i världen på tennisens proffscirkus. Lars var runt tio år då han tappade hakan till Richie Blackmore och Deep Purple på sin första konsert. Detta startade Lars begär att starta ett eget band. När han var tretton fick han ett trumset av sin farmor. Nu var det musik och tennis som gällde för Lars. När familjen Ulrich i slutet på 70-talet flyttade till Newport Beach i Kalifornien var brudar, rock´n´roll och festciggen nyckel till valet mellan träracket och musiken.

Lars blev så upphetsad av metal efter några jam-sessioner med en ung man vid namn James Hetfield. Med denna nyfunna kärlek för musiken åkte Lars till England i juni 1981 för att följa sitt favoritband Diamond Head. Efter att ha följt bandet några veckor återvände Lars till Kalifornien till sin polare Brian Slagel som precis startat ett skivbolag vid namn Metal Blade Records. Brian sökte efter band som skulle spela in låtar på bolagets första skivsläpp. Med Lars stora intresse för musik och sina trummor, gav Brian Lars ett spår på skivan om han kunde hitta ett eget band att spela i. Lars mindes sina jam-sessioner med James Hetfield och ringde upp honom. Och Metallica bildades!
tiotals-miljoner album senare har Metallica gått igenom enorma förändringar, både individuellt och som grupp, men Lars grundvärderingar lever kvar. Han är lojal och målinriktad, en riktig vinnarskalle. På senare år har hans självinsikt ökat och vågar att säga vad han tycker, ibland utan att tänka på konsekvenserna (ex; Talesman i Napster-affären).
Lars har precis skilt sig från sin fru Skylar, som han har två barn med, Myles och Layne. Han kamperar för tillfället med danskan Connie Nielsen. Lars har stora intressen I konst och film.
Kirk Hammett
Född: 18:e november 1962
Från: San Francisco
Personligt: Gift, ett barn
Instrument: Gitarr, bakgrundssång
Kännetecken: Bruna ögon, svart hår, 175 centimeter lång


Kirk Hammett, sällan med en sur min eller ett fundersamt uttryck. Han är den sanna Bay Area bandmedlemmen. Född i östkuststaden El Sobrante (samma födelsestad som en viss Les Claypool). Kirk´s musikintresse fick han från sin brors stora skivsamling med bl.a. Jimi Hendrix, Led Zeppelin och UFO.
Kirk fick sin första gitarr när han var 15 år. En enkel Montgomery Ward med en liten 4” högtalare som förstärkare. När Kirk fick vantarna på en 1978 Fender Stratocaster, började han experimentera och mixa olika gitarrdelar för det perfekta ljudet, innan han hittade det perfekta ljudet i en 1974 Gibson Flying V. Med stor entusiasm och vilja tog Kirk t.o.m. jobb på en Burger King för att ha råd till sitt intresse. Med pengarna från Burger King hade han råd att köpa sin första Marshall förstärkare.
Under den här tiden startade Kirk tillsammans med Paul Baloff bandet Exodus. Bandet korsade vägen som förband till Metallica i slutet av 1982 och början av 1983. I april 1983 fick Kirk ett telefonsamtal från Metallica som befann sig I New York för att spela in sitt första album. Metallica skulle precis sparka sin gitarrist Dave Mustaine och ville att Kirk skulle flyga till New York för en audition för bandet. Kirk packade sina saker och flög dit i perfekt timing när Metallica vaknade upp. Metallica och Kirk kände kemin direkt så bandet behövde knappt fråga om Kirk ville bli medlem.
Kirk har alltid varit noga med att lära sig nya saker på gitarren. Efter den första turnén med Kill Ém All tog Kirk lektioner av Joe Satriani som täcker många olika genre av musikstilar, bl.a. jazz, blues och klassik gitarr.
Även efter maratonturnén som tog slut 1993 efter den svarta skivan besökte Kirk City Collage of San Francisco för att fräscha upp sig. Dessa lektioner ser han som grunden till gitarrljudet på albumen Load och Reload.
Kirk är gift med Lani och bor i San Francisco. Han samlar på gamla skräckfilm accessoarer och har två hundar, Darla och Hoku. För historieböckerna, Kirk spelar gitarr 361 dar per år.
Robert Trujillo
Född: 23:e oktober 1964
Från: Santa Monica
Personligt: Singel, ett barn
Instrument: Bass, bakgrundssång
Kännetecken: Bruna ögon, svart hår, 175 centimeter lång


Han har rytm, han har garanterat musik i sig. Fast nu har han även jobbet som ny bassist och familjemedlem i Metallica.
Ibland använder han plektrum, fast han är mest känd som monstret som spelar bas med fingrarna, precis som Cliff Burton gjorde. Robert Trujillo spelade tidigare i banden, Suicidal Tendencies, Infectious Grooves och i Ozzy Osbournes band. Robert växte upp i Venice Beach med all musik från Led Zeppelin till Motown. Robert har alltid gillat att surfa utanför musiken. Han startade i sin ungdom och spelade i diverse lokala band innan han mötte Mike Muir och Rocky George från Suicidal Tendencies. De lyckades väldig bra och Robert sågs som en av de mest intressanta och talangfulla musikerna i rockvärlden under tidigt 90-tal. Efter Suicidal-tiden, bland annat som förband åt Metallica under svarta skivans turné, började Robert att spela med Ozzy Osbourne och trummisen Mike Bordin. Att välja Robert som efterträdare för Jason Newsted var inga större problem för Metallica. Bandet var rädda att missa denna chans att ”anställa” denna virtuos på basgitarr. Bob Rock sa att Metallica klev upp flera nivåer i ljud med Robert på bas än han tidigare hört. Så, torsdagen den 24:e februari 2003 klav Robert in på HQ och mötte Ulrich, Hammett och Hetfield som applåderade honom. Robert var det perfekta valet, lugn med båda fötterna på jorden och stor erfarenhet som lyfter upp Metallica till nya höjder.Tidigare Medlemmar
Jason Newsted
Cliff Burton
Dave Mustaine
Ron McGovney

Tillfälliga Medlemmar
John Marshall
Bob Rock


© Copyright 1995-2009 Metallica Club Scandinavia